Menu Sluiten

Aanjaagsessie Claudy Jongstra op het suikerterrein

26 november 2020

Het is koud vandaag en na een zoektocht naar ‘De Pionier’ worden we ontvangen door Claudy en haar team en nemen plaats aan een lange tafel. Na een kop thee en een ontbijtkoek wordt ‘sessie Suikerunie’ aangevangen. Claudy vertelt ons over het belang van goed onderzoek naar mogelijkheden en innovatie op het gebied van duurzaamheid. Blindelings uitgaan van oppervlakkige bevindingen helpen niet! (Zoals; katoen is natuurlijk dus duurzaam.) Lotte haakt in op dit verhaal en laat ons door middel van een opdrachtje zien hoe een bedrijf een imago creëert, een doelgroep benadert en daarmee invloed opbouwt. Zo wekt een samenwerking of campagne met een welbekende influencer onder jongeren veel interesse en kan een bedrijf op een bepaald punt gaan vernieuwen en eigen doelen op gaan zetten. 

Het is een soort onafhankelijkheid die een bedrijf heeft, wanneer het een vaste klantenbasis heeft opgebouwd. 

Vervolgens wordt er tekst en uitleg gegeven aan onze opdracht, waarbij er meer wordt verteld over de verschillen tussen sportwear en streetwear, de geschiedenis ervan en waarom het op het eerste oog zo op elkaar lijkt. 

Het wordt mij duidelijk wat het belang is van kennis over je onderwerpen. 

Na een uitgebreide uitleg van Claudy en Lotte pakt Lorenzo zijn moment om op een kunstzinnige, aparte wijze een connectie te maken met het onderwerp ‘sportwear x claudy’. We gaan naar buiten, waar hij ons aanmoedigt om ons op onszelf te focussen. Want, wanneer je je ogen sluit en je volledig op jezelf richt, voel je zoveel meer! Als je beweegt, voel je je kleding meebewegen. De ene stof buigt soepel mee, de andere knikt of kreukt. Het ene model sluit aan op je huid, het andere voel je alleen op de draagplekken. 

Het lijkt misschien een beetje een vreemde opdracht, om je ogen te sluiten en te voelen wat je kleding doet wanneer je beweegt, maar dat is het eigenlijk helemaal niet! Tijdens het ontwerpen van een sportwear collectie is het namelijks van groot belang dat je weet wat prettig is om te dragen! Omdat het dan ook nog eens om sportwear gaat, staat comfort hoog in het vaandel en heeft deze ‘gekke’ opdracht ons een zetje in de rug gegeven!

Als Claudy en haar team weggaan eten we een broodje en gaan we verder met een opdracht van Marjan, waarbij we opzoek gaan naar structuren in het natuurlijke, ietwat ruige landschap van het Suikerunie terrein. We maken 15 foto’s van opvallende structuren en zetten dit de volgende les voort.

Het was een informatieve dag met veel theorie, maar ik denk dat ook dit heel veel helpt om uiteindelijk tot een mooi resultaat te komen! 

Geschreven door: Sophie den Heijer (Junior stylist, jaar 2)